Na rynku jest wiele rodzajów kaw, wiele marek, która zatem będzie najlepsza? Która kawa ziarnista czy może mielona sprawi, że chętniej nam się będzie stawało z łóżka? Która kawa zachęci nas swoim smakiem i aromatem? Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez tego wspaniałego zapachu kawy? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca to warto jest wybrać odpowiednią kawę, która sprawi, że dzień stanie się przyjemniejszy.
Jaki rodzaj kawy wybrać?
Główne gatunki kawy, które uprawiane są na świecie to Robusta, Arabika i Liberica. Arabika jest gatunkiem kawy, który uważa się za najszlachetniejszy. Ziarna mają bardzo ładny, regularny kształt, a sam napar jest bardzo delikatny w smaku, lekko orzechowo-kakaowy. Robusta natomiast to kawa o dość intensywnym smaku, bardzo wyczuwalnym, korzennym posmaku, do tego ma sporo więcej kofeiny niż kawa arabika. Liberica jest gatunkiem kawy o najsłabiej aromatycznym smaku.
Kawa ziarnista, czy może już mielona?
Kawy ziarniste (https://www.czasnaherbate.net/kawy-gatunkowe-ziarniste-c-16_29.html) to nic innego jak palone ziarna kawy, po ich zmieleniu uwalniają swój aromat i intensywny smak. Jest najchętniej wybieranym rodzajem kawy nie tylko przez lokale gastronomiczne, ale także wybierają ją osoby posiadające w domu ekspres do kawy wyposażony w młynek. Nie ma nic lepszego, niż świeżo zmielona kawa. Kawy mielone dostępne w każdym sklepie są palone i zmielone już przez producenta kawy, a następnie zapakowane w szczelnie zamknięte opakowanie. Wybierana przez osoby, które nie mają czasu na mielenie kawy lub nie posiadają młynka, jednak taka kawa ma jedną dużą wadę – jest mniej intensywna smaku i szybciej traci na jakości. Są jeszcze różnego rodzaju kawy rozpuszczalne, które mogą występować w zwykłej wersji, ale także z dodatkami. Zrobiona jest na bazie naparu z kawy, a następnie wysuszona. Posiada zdecydowanie mniej smaku od kawy ziarnistej i mielonej oraz mniej kofeiny. Zdecydowanie więc fanom aromatycznej kawy polecamy wybranie kawy ziarnistej i zakup młynka, który nie jest drogi, a smak kawy jest niezaprzeczalnie lepszy od kawy mielonej czy co gorsza rozpuszczalnej.
Kawa to w dzisiejszych czasach jeden z najpopularniejszych
napojów, który świetnie smakuje oraz dodatkowo działa pobudzająco. Każdy z nas
ma jakieś wspomnienia dotyczące kawy — nie wszyscy jednak mogą pochwalić się
pozytywnymi doświadczeniami. W wielu przypadkach pierwsze zetknięcie z kawą
stało się tym, przez które zupełnie zrezygnowaliśmy z jej picia, a to wszystko
za sprawą cierpkiego smaku czy nieprzyjemnego zapachu. Powodem tak złych
doświadczeń może być kiepski start w kawowym świecie. Warto więc ponownie
podejść do próby zbratania się z kawą, jednak zanim to nastąpi — dowiedzieć się
jak pić kawę aby się do niej nie zniechęcić.
Delikatnie na początek
Jeśli
jesteś całkowitym laikiem w kwestii picia kawy nie warto od razu rzucać się na
głęboką wodę i sięgać po podwójne espresso przygotowane z robusty o nieco
kwaskowatym smaku. Taki zabieg już na starcie zniechęci Cię do kolejnych prób.
Warto jest więc skupić się na bardziej przyjemnych smakowych doznaniach, które
odbiegają nieco od prawdziwej kawy i postawić na kawy deserowe dostępne na
wyciągnięcie ręki w popularnych kawiarniach sieciowych. Wszelkiego rodzaju kawy
z bitą śmietaną, lodami czy czekoladą pozwolą Ci zapoznać się z delikatnym
smakiem kawy i zakochać w jej wielogatunkowości.
Klasyczne kawy
Kiedy
już przywykniesz do delikatnego smaku kawy możesz przerzucić się na słabe kawy
klasyczne, zaczynając od mocha przechodząc przez latte, a kończąc na wariacjach
cappuccino. Są to kawy dość popularne i dostępne praktycznie w każdej kawiarni.
Dzięki takiemu zabiegowi będziesz miał szansę spróbować kaw z prawdziwego
ziarna i skosztować przyjemnej goryczy połączonej z delikatnością, jaką nadaje
tym rodzajom mleko przygotowane w odpowiedni sposób. Na tym etapie bardzo ważne
jest to, aby zdecydować się na kawę z dobrej kawiarni lub ekspresu oraz na
popularne ziarno Arabica, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym
smakoszom.
Mocniejsze kawy
Doskonale
znając smak klasycznych kaw możesz zacząć eksperymentować z doznaniami
smakowymi i spróbować kaw mocniejszych, pitych w szczególności dla poczucia
pobudzenia. Należą do nich zwykła czarna kawa, americano lub espresso oraz jego
wariacja — espresso doppio.
Przejście na weganizm wiąże się z rezygnacją z wielu produktów. Niektóre łatwiej wyeliminować z diety, w przypadku innych powstaje problem. Wielu wegan nie chce pomijać codziennego rytuału z aromatyczną, typowo polską kawą zabieloną mlekiem. Tzw. wersja angielska, czyli kawa czarna bez dodatków nie wchodzi w grę. Na szczęście wśród dostępnych produktów znajdują się doskonałe zamienniki – mleka roślinne.
Powstaje
z nasion lub orzechów, które są namoczone, a następnie zmielone i
przesączone przez gazę lub drobne sito. Taki proces otrzymywania
mleka pozwala przygotować je w domu. Wystarczy kupić wiórki
kokosowe lub migdały i w odpowiednich proporcjach zalać je wodą.
Na drugi dzień mamy pyszne, aromatyczne mleko roślinne do ulubionej
zmielonej kawy.
Osoby, które lubią mocną i intensywna w smaku kawę, z pewnością pokochają ten sposób przygotowywania napoju. Kawa po turecku całkowicie różni się od tradycyjnie przyrządzanych kaw. Ponadto, po dodaniu odpowiednich przypraw, może zyskać wyjątkowy, korzenny aromat i smak. Warto przygotować się na swoistego rodzaju rytuał, który wymaga czasu i cierpliwości. Brak pośpiechu pozwoli uzyskać niezapomniany smak.
Wskazuje
się na XV wiek jako początek parzenia kawy po turecku.
D tej pory w niektórych regionach Turcji sposób ten nie zmienił
się, a kawa powstaje według receptury odziedziczonej po przodkach.
Jest to element kultury i stylu życia Turków. Słodka i aromatyczna
kawa zaskakuje nie tylko podróżników, ale ludzi na całym świecie.
Kto raz spróbuje, z pewnością będzie korzystał z tego przepisu
częściej.