Earl Grey Tea – legenda o wybornym smaku

Herbata Earl Grey wyróżnia się zaskakującym aromatem i smakiem. Na tle innych herbat ma niezwykle intensywny i oryginalny smak. Wszystko za sprawą olejku bergamotowego. Liście czarnej herbaty połączone z olejkiem uzyskiwanym z tej odmiany pomarańczy to połączenie idealne, które zachwyci każdego smakosza napojów herbacianych.

Choć wokół powstania tego gatunku herbaty krążą dwie legendy, to najprawdopodobniej została odkryta całkowicie przypadkiem podczas transportu towarów z Chin do Europy. Tak długa podróż wymaga skutecznego zabezpieczenia liści herbaty. Do tego używano olejku bergamotowego, który uczynił z czarnej herbaty Earl Grey. Nazwa herbaty oznacza dosłownie „hrabia Grey” i powstała na cześć Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834.

Mówi się, że hrabia zdobył herbatę Earl Grey dzięki swojej odwadze i heroizmowi. Według jednej z legend Grey rzucił się na ratunek tonącego człowieka podczas rejsu po chińskich wodach. Później okazało się, że jest to syn chińskiego mandaryna, który jako wyraz wdzięczności przekazał premierowi liście czarnej herbaty. Przypominamy, że w tamtych czasach było to towar luksusowy. Inna legenda głosi, że podczas spaceru po indyjskich terenach hrabia Grey zauważył małego chłopca, który zrywał kwiaty. Kiedy podszedł bliżej okazało się, że w trawie, tuż obok chłopa, czai się tygrys. Premier Grey bez namysłu rzucił się na tygrysa, ratując dziecko. Cała sytuacja zakończyła się dobrze. Chłopiec był synem hinduskiego radży, który podarował Grey’owi czarną herbatę.

Earl Grey ma mnóstwo właściwości. Oprócz wybornego smaku wzbogaconego olejkiem bergamotowym, herbata bogata jest w fluor, witaminy i makroelementy. Jej działanie daje przyjemne orzeźwienie i pobudzenie. Aby uzyskać doskonały, intensywny smak, należy ją odpowiednio parzyć. Herbata Earl Greypowinna być zalewana wrzątkiem i parzona od 3 do 5 minut. W letnie dni, po przestudzeniu może być wykorzystywana do przygotowywania herbaty mrożonej.