Yerba Mate jest jedną z tych rzeczy, o których albo ludzie dużo wiedzą, albo są całkowicie nieświadomi i nie mają pojęcia. Ten tekst jest skierowany do tych z was, którzy są w tej drugiej grupie, lecz może i doświadczeni dowiedzą się tu czegoś nowego. Roślina ta jest konsumowana od tysięcy lat przez rodzime plemię Guaraní z północno-wschodniej Argentyny / południowej Brazylii, cenione za zdolność do naturalnego pobudzania umysłu i ciała; obecnie konsumuje ją ponad 90% ludzi mieszkających w tych krajach. Yerba Mate ma znacznie większą zdolność antyoksydacyjną niż zielona herbata, co sprawia, że jest to super zdrowy napój i bardzo popularny wśród tych z nas, którzy nie są w stanie znieść wstrząsów kawowych lub chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.
1. Daje Ci to trwałą energię, a nie tymczasowego „kopa”, ponieważ po jego wypiciu prawdopodobnie nie będziesz czuł się zbyt nerwowo, yerba mate jest świetnym rodzajem herbaty na śróddzienny zastrzyk energii. Ta senność po lunchu to najcięższa walka o energię w środku dnia pracy – jeśli wiesz, o czym mówię, spróbuj pić herbatę zamiast kawy.
2. Yerba mate ma stymulanty, które pomogą Ci poczuć się „pełniej” wcześniej po rozpoczęciu jedzenia i spowalniają trawienie, dzięki czemu żołądek pozostaje dłużej pełny. Łączenie yerba mate ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami może pomóc zwiększyć metabolizm, aby spalić więcej kalorii, a także może pomóc Ci jeść mniej, ograniczając nieco swój apetyt.
3. Przeciwutleniacze i aminokwasy obecne w yerba mate pomagają tłuszczowi i cholesterolowi poruszać się w krwiobiegu tak, że nie gromadzą się one na ścianach tętnic. Yerba mate pomaga również zapobiegać miażdżycy (stwardnieniu tętnic) i zapobiega zakrzepom krwi, które mogą powodować zawał serca lub udar mózgu.
4. Dzięki wątrobie, Twój organizm ma swój naturalny system detoksykacji, ale Yerba może być bardzo pomocna. Została ona uznana za „hepatoprotekcyjną”, co przekłada się na ochronę komórek wątroby i wykazuje potencjał jako środek wspomagający trawienie. Yerba mate jest w stanie rozluźnić naczynia krwionośne, co oznacza, że zwiększa zdrowe krążenie w organizmie.
Herbata to niezwykły napar, który jest przyrządzany już od 4 tys. lat. Przez wieki był on znany tylko Chińczykom, jednak z czasem moda na herbatę rozprzestrzeniła się po całym globie. W związku z tym istnieje wiele różnych zwyczajów związanych z parzeniem herbaty. Szczególnie znana jest japońska ceremonia parzenia herbaty, czyli Droga Herbaty. Często mówi się również o angielskiej five o’ clocktea, która podawana jest z mlekiem lub śmietanką. Ciekawy zwyczaj parzenia herbaty w samowarze pochodzi z Rosji, a przygotowywanie tybetańskiej czasumy z masłem i solą może zaskoczyć niejednego.
Jednak herbaty różnią się nie tylko sposobem przyrządzania, ale również rodzajem. Do najpopularniejszych należą: czarna, zielona, biała, żółta, pu-ehr (czerwona), ulung (niebieska). Każda otrzymywana jest w inny sposób i ich przygotowywanie jest odmienne.
Wersja z owocami
Jednak herbata to nie tylko napar z liści herbaty. Wyróżniamy również herbaty owocowe, czyli napar z suszu owoców bądź liści owoców. Do najbardziej rozpowszechnionych należą maliny, aronia, hibiskus, dzika róża, czarna porzeczka. Dodatkowo, coraz częściej stosuje się dodatki mające na celu nadanie herbacie odpowiedniego smaku i aromatu. Najczęściej są to rodzynki, skórka pomarańczy i kandyzowane owoce.
Herbaty owocowe (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-owocowe-c-2_10.html) są docenione ze względu na ich właściwości zdrowotne, ponieważ nie tylko posiadają właściwości przeciwutleniające, ale są również źródłem witamin i minerałów. Herbata malinowa jest często stosowana podczas przeziębienia, ponieważ wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Aronia jest znana ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, a borówki mają poprawiać wzrok i chronić wątrobę. Z kolei herbata cytrynowa obniża cholesterol i oczyszcza organizm.
Jak widać, o pozytywnych skutkach picia herbaty owocowej można mówić bardzo długo. Przy zakupie należy jednak zwracać uwagę na to, czy wybrany produkt faktycznie zawiera suszone owoce, ponieważ producenci często stosują dodatki smakowe i aromaty.
Herbata posiada wiele argumentów przemawiających za tym, aby była najlepszym napojem w ciągu dnia. Powody dla których można ją pić zaczynają się od błahych, jak np. dla towarzystwa lub zaspokojenia pragnienia, a kończą na możliwości przywołania wspomnień, wspomaganiu zdrowia lub możliwości pobudzenia. Herbata może być łączona według własnych upodobań, dzięki temu będzie wyjątkowa i niepowtarzalna.
Czy herbata posiada właściwości zdrowotne?
Według naukowców herbata (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-c-2.html) posiada wiele substancji, które służą zdrowiu. Jednak musi ona być wysokiej jakości, najlepiej liściasta, by móc ocenić ich stan i wyciągnąć z naparu najwięcej. Najzdrowszą herbatą jest zielona, która posiada najwięcej organicznych związków chemicznych nazywanych flawonoidami. Odpowiedzialne są one za likwidacje wolnych rodników, uszkadzających komórki oraz sprzyjających nowotworom. W innych gatunkach substancje te są zawarte w mniejszej ilości, jednak również działają dobroczynnie na organizm.
Dodatkowo herbata doskonale nawadnia organizm, zwiększa wytrzymałość fizyczną, a zielona wspomaga spalanie tłuszczu. Napar ten w swoim składzie zawiera także kofeinę i teinę, dzięki temu pobudza organizm często lepiej niż kawa. Zmniejsza ryzyko zawałów, chorób zwyrodnieniowych czy też chorób krążenia.
Czy picie herbaty może być niewskazane?
Mimo ogromu zalet picia herbat, pojawiają się także minusy ich parzenia. Pierwszym jaki można zauważyć jest podnoszenie ciśnienia. To co jest zaletą może okazać się wadą, ponieważ kofeina i teina są substancjami pobudzającymi i osoby z chorobami krążenia nie powinny nadużywać tego napoju. Herbata także wpływa na odbarwianie zębów, dlatego jest niewskazana dla osób je wybielających lub mających problemy z płytką nazębną. Nie jest polecana również anemikom, gdyż zaburza wchłanianie żelaza.
Co warto wziąć pod uwagę wybierając herbatę?
Wybierając herbaty warto wziąć pod uwagę skład, gdyż często okazuje się, że produkt z herbatą ma niewiele wspólnego i w rezultacie pije się aromatyczną wodę lub sok. Powinno się wybierać liściaste, z pączkami kwiatów lub zrobione z jej łodyżek. Najlepiej unikać herbat, które w składzie posiadają dopełniacze, aromaty albo soki. Powodują zaburzenia smakowe i zmniejszają dobroczynne działanie herbat.
Herbata należy niewątpliwie do najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Istnieje tak wiele odmian, że praktycznie każdy może znaleźć wśród nich smak, który go zachwyci! Jednym z krajów które uważa się za ojczyznę najlepszej herbaty, jest Japonia. Czym wyróżnia się japońska herbata i co czyni ją tak wyjątkową?
Ceremonia picia herbaty
W Japonii do całego procesu przygotowywania i podawania herbaty przywiązuje się ogromną wagę. Istnieją nawet specjalne kursy, które uczą tej sztuki! Napój podawany jest w specjalnych pawilonach ogrodowych, zapewniających spokój i ciszę. Ceremonia picia herbaty to tradycja, która istnieje w Japonii od wieków.
W Japonii nie są popularne czarne herbaty, po które tak chętnie sięgamy w Europie. Istnieją tutaj za to setki odmian herbaty zielonej, która słusznie uważana jest za wyjątkowo cenny napój- zawiera mnóstwo wartościowych składników i ma bardzo korzystne działanie na cały organizm.
Herbata z Japonii wyróżnia się delikatnym smakiem i charakterystycznym, szmaragdowo- zielonym kolorem. Często wyczuwalne są w niej także nuty owocowe. Herbata z Japonii która zdobywa obecnie coraz większą popularność w Polsce to matcha, czyli sproszkowana zielona herbata o licznych właściwościach zdrowotnych, intensywnym zielonym kolorze i słodkim posmaku. Tę niezwykle modną odmianę w Japonii można spotkać na każdym kroku. Na szczęście, również w Polsce jest już dostępna w większości sklepów z herbatą. Innym popularnym rodzajem japońskiej herbaty jest sencha, która charakteryzuje się wyraźnie odczuwalną nutką goryczy, a także intensywnym smakiem i aromatem.
Japońska herbata we własnym domu
Większość Japończyków nie wyobraża sobie dnia bez zielonej herbaty. Dzięki temu, że świetnej jakości herbata z Japonii jest dostępna także w Polsce, każdy z nas może poznać wyjątkowe walory smakowe tego napoju! Warto eksperymentować z różnymi odmianami – w ten sposób można przekonać się, że poszczególne rodzaje mogą znacznie różnić się od siebie smakiem!
Od zawsze trwa spór pomiędzy miłośnikami kawy i herbaty, który z tych popularnych napojów jest lepszy i posiada większe walory prozdrowotne. Ci, którzy wolą herbatę, mają do wyboru wiele jej rodzajów i smaków. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się biała herbata. Jest to napój o wyjątkowo delikatnym smaku i zabarwieniu. Jest to również jedna z herbat z wyższej półki. Dlaczego ludzie pokochali ten rodzaj herbaty?
Właściwości białej herbaty.
Biała herbata (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-biale-c-2_8.html) jest fantastyczną alternatywą dla kawy, w momencie kiedy potrzebujemy pobudzenia. Zawiera bowiem bardzo dużo kofeiny. Prawie dwa razy więcej niż jej zielony odpowiednik i cztery razy więcej niż herbata czarna. Nic więc dziwnego, że wspaniale stawia na nogi, kiedy czujemy zmęczenie i spadek energii. Schłodzona, podawana w upalne dni idealnie orzeźwia i nawadnia organizm. Posiada również, fantastycznie działające na nasz organizm, antyoksydanty, które działają odmładzająco na skórę i zapobiegają wielu chorobom. Między innymi nowotworom i otyłości, która staje się przyczyną wielu innych dolegliwości. Jej prozdrowotne właściwości polegają również na działaniu antybakteryjnym, dzięki czemu jest doskonałym rozwiązaniem podczas przeziębienia, czy choroby, ponieważ pomaga walczyć z infekcjami i stanami zapalnymi w organizmie. Dentyści zalecają picie białej herbaty z uwagi na jej właściwości antybakteryjne. Niektóre badania pokazują również, że taki rodzaj herbaty może wspierać ludzi w walce z cukrzycą. Co więcej, napar białej herbaty wspomaga również nasz układ krążenia, ponieważ obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom złego cholesterolu.
Ci, który nie spożywają białej herbaty dla jej walorów smakowych, powinni zastanowić się nad włączeniem jej do swojej diety, z uwagi na wspaniałe właściwości prozdrowotne. Nieważne, czy wybierzesz herbatę w formie łatwych do zaparzania torebek, sypanej czy w postaci pięknego, rozkwitającego kwiatu, Twój organizm będzie CI wdzięczny za wybór właśnie tego, pysznego i zdrowego napoju.
Po ciężkim dniu w pracy każdy człowiek szuka zajęcia, które sprawi mu jak największą przyjemność, generując przy tym jak najmniej stresu. I chociaż sposoby odpoczynku są wśród ludzi tak odmienne, to i tak w wielu przypadkach gdzieś na drugim planie znajduje się herbata – nieodzowny element relaksu. (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-c-2.html) A czymże innym jest dla jej miłośnika sam rytuał zaparzania, jeśli nie rozkoszą, często nawet dorównującą piciu naparu?
Odpowiednie przygotowanie
Z pozoru temat wydaje się być banalny – w końcu do zaparzenia herbaty nie wystarczy kubek, wrzątek i najważniejsze: susz? Nie do końca. Wiele rodzajów herbat wymaga specjalnej temperatury zaparzania, żeby zachowały swoje najlepsze walory smakowe, ale i również zdrowotne, jak np. zielona herbata (zaparzając ją wrzątkiem, otrzymamy cierpki napar z ograniczoną ilością witamin). Dlatego warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny lub specjalny czajnik z wbudowanym pomiarem temperatury wody. Ważnym elementem jest również sam zaparzacz do herbat – nie od dziś wiadomo, że lepszy jest susz liściasty, niż ten w „torebkach”. Po uzyskaniu odpowiedniej dla siebie mocy naparu zaparzacz pozwala oddzielić nam liście i zostawić je na następne zaparzenie, gdyż i tutaj warto wiedzieć, że wiele herbat można zaparzać więcej niż jeden raz, smakując za każdym razem inaczej, a także posiadając odmienne właściwości.
Rodzaje herbat
Herbata występuje pod różną postacią (najpopularniejsza czarna, zielona, biała, czerwona), każda inaczej smakuje, każda posiada charakterystyczne dla siebie właściwości. Mocna czarna herbata pobudza lepiej niż kawa, polecana jest również dla osób mających problemy z niskim ciśnieniem. Herbata zielona dodaje energii, jednocześnie bardzo pozytywnie wpływając na zdrowie człowieka – regularne jej spożywanie podnosi odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Herbata czerwona polecana jest przy odchudzaniu. Natomiast biała obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stężenie złego cholesterolu.
Każda inaczej smakuje, każda jest inna, pewnym jest natomiast, że każdy znajdzie jakąś dla siebie.
Herbata czerwona wśród miłośników herbaty
nazywana jest w tradycyjny sposób Rooibos, ponieważ pochodzi z regionu
Cedarburg, czyli zachodnich wybrzeży Afryki Południowej. W medycynie
tradycyjnej Rooibos uważana jest za herbatę o wielu dobroczynnych
właściwościach leczniczych. Czerwona herbata pomaga między innymi na bezsenność
oraz ma działanie kojące i uspokajające. Dodatkowo dzięki dużej zawartości
antyoksydantów i substancji odżywczych zdobyła ogromną popularność zarówno na
południu Afryki, jak i w całej Europie, Azji oraz Ameryce. Herbatę Rooibos
charakteryzuje również jedna bardzo ważna cecha — nie posiada kofeiny, a tym
samym jest fantastyczną alternatywą dla osób, które nie mogą przyjmować
substancji pobudzających.
Wzrost roślin na
plantacjach czerwonej herbaty jest wysoce uzależniony od tego, jak intensywne
będą opady deszczu w afrykańskim sezonie zimowym. Dzięki dużej ilości wody
nawadniającej i użyźniającej glebę Rooibos może wypuścić witki, na których w
późniejszym jesiennym czasie rozkwitną drobne żółte kwiatki zawierające po
jednym nasionie czerwonej herbaty.
Herbata Rooibos posiada
bardzo niską zawartość tanin oraz wysoką zawartość antyoksydantów, dzięki czemu
działa dobroczynnie na zdrowie i jest wykorzystywana w medycynie naturalnej.
Zastosowanie gastronomiczne czerwonej herbaty jest naprawdę szerokie — Rooibos może być wykorzystywana nie tylko jako napar ale również w formie herbacianego latte, herbaty mrożonej, ponczu, a nawet koktajlu.
Herbata Rooibos hodowana
jest na plantacjach w taki sposób, jak wszystkie klasyczne herbaty, jednakże w
procesie suszenia ziaren wykorzystywane są takie same metody obróbki, jak w
przypadku ziół. Właśnie dlatego czerwona
herbata uzyskuje fantastyczny czerwono-brązowy kolor.
Jedną z najważniejszych
medycznych właściwości herbaty Rooibos jest to, że pomaga ona zwalczyć sezonowe
reakcje alergiczne, takie jak dolegliwości związane z alergią na pylące trawy.
Czerwona herbata jest idealnym napojem, którym można cieszyć się oglądając
spadające liście lub kwitnące kwiaty.
Herbata Rooibos znana
była w Europie już w XVIII wieku, kiedy to szwedzki botanik Carl Thunberg jako
pierwszy sporządził dokładny opis rośliny.
Czerwona herbata może być
słodzona za pomocą cukru, jednak najpopularniejszą metodą słodzenia, która
umożliwia wydobycie jej prawdziwego smaku i aromatu jest słodzenie za pomocą
miodu i dodanie odrobiny cytryny.
Dłuższy czas parzenia
herbaty jest równoznaczny z jej lepszym smakiem i aromatem, dlatego parząc
czerwoną herbatę warto pozostawić ją na minimum 5 minut, aby z liści mogły
wydobyć się jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne walory smakowe.
Herbata Earl Grey wyróżnia się zaskakującym aromatem i smakiem. Na tle innych herbat ma niezwykle intensywny i oryginalny smak. Wszystko za sprawą olejku bergamotowego. Liście czarnej herbaty połączone z olejkiem uzyskiwanym z tej odmiany pomarańczy to połączenie idealne, które zachwyci każdego smakosza napojów herbacianych.
Choć
wokół powstania tego gatunku herbaty krążą dwie legendy, to
najprawdopodobniej została odkryta całkowicie przypadkiem podczas
transportu towarów z Chin do Europy. Tak długa podróż wymaga
skutecznego zabezpieczenia liści herbaty. Do tego używano olejku
bergamotowego, który uczynił z czarnej herbaty Earl
Grey. Nazwa
herbaty oznacza dosłownie „hrabia Grey” i powstała na cześć
Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834.
Kawa uznawana jest za najlepszy sposób, by postawić człowieka na nogi, jednak nie każdy może lub chce ją spożywać. W momentach spadku energii nie trzeba wybierać kalorycznych i sztucznych napojów. Niektóre herbaty na pobudzenie dodają energii równie dobrze, a nawet lepiej niż kawa. Dzieje się tak ze względu na zawartość kofeiny w niektórych składnikach oraz dodatków, które z natury dodają energii.
Jednym
z takich przykładów jest Yerba Mate, czyli herbata z ostrokrzewu
paragwajskiego. Susz z tej rośliny zawiera spore dawki kofeiny,
dlatego herbata wykazuje silne działanie pobudzające. Popularnością
cieszy się przede wszystkim w Ameryce Południowej. Przygotowywana
jest w specjalnym naczyniu zwanym matero i pita przez bombillę,
słomkę z sitkiem, dzięki któremu susz nie jest zaciągany razem z
napojem. W krajach Ameryki Południowej na ulicach powystawiane są
specjalne automaty, w których można nie tylko zakupić mate, ale
również ją przyrządzić. Yerba Mate to herbata pobudzająca,
która nie jest
parzona. Woda, którą się ją zalewa powinna mieć około 70 st.
Celsjusza.
To, jak i gdzie powstała znana wszystkim bawarka może zaskoczyć niejednego. Nazwa wskazuje, jakoby napój pochodził z Bawarii. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ zarówno połączenie herbaty z mlekiem, jak i sama nazwa wywodzą się z Francji. Najczęściej pito bawarkę we Francji, gdzie początkowo miała nieco inną formę. Było to połączenie zielonej herbaty i śmietanki, choć wiele źródeł wskazuje, że bawarka była kompozycją mleka z samym wrzątkiem, co w Polsce przez wiele lat, aż po dziś dzień nazywane było ukropkiem.
Bavaroise
w języku francuskim
nazywa się herbatę osłodzoną specjalnie przygotowanym sokiem z
paproci. Syrop kapillorowy powstawał z paproci niekropienia
właściwego i podawany był bawarskim książętom. Natomiast
określenie „bawarka” funkcjonujące w Polsce określa połączenie
herbaty z mlekiem. W późniejszych latach zamiast zielonej herbaty
zaczęto stosować czarną, a cały napój doprawiać dodatkami,
takimi jak cytryna, sok, a nawet wino.