Kawa w wersji wegańskiej – jakie mleko najlepsze?

Przejście na weganizm wiąże się z rezygnacją z wielu produktów. Niektóre łatwiej wyeliminować z diety, w przypadku innych powstaje problem. Wielu wegan nie chce pomijać codziennego rytuału z aromatyczną, typowo polską kawą zabieloną mlekiem. Tzw. wersja angielska, czyli kawa czarna bez dodatków nie wchodzi w grę. Na szczęście wśród dostępnych produktów znajdują się doskonałe zamienniki – mleka roślinne.

Powstaje z nasion lub orzechów, które są namoczone, a następnie zmielone i przesączone przez gazę lub drobne sito. Taki proces otrzymywania mleka pozwala przygotować je w domu. Wystarczy kupić wiórki kokosowe lub migdały i w odpowiednich proporcjach zalać je wodą. Na drugi dzień mamy pyszne, aromatyczne mleko roślinne do ulubionej zmielonej kawy.

Mleko roślinne ma dużą przewagę nad mlekiem krowim. Organizm łatwiej je trawi, ponieważ nie posiada laktozy. Dlatego też jest zlecane dla osób, które borykają się z problemem nietolerancji pokarmowej. Mleko roślinne jest niepasteryzowane i wolne od antybiotyków. Czy kawa z mlekiem roślinnym smakuje inaczej? Osoby o bardzo wrażliwych kubkach smakowych wyczują nutkę kokosa w przypadku mleka kokosowego czy migdałów w przypadku mleka migdałowego. Dlatego jeśli niektórym przeszkadzają takie aromaty, mają do wyboru jeszcze inne rodzaje mlek, które mają mniej intensywny i wyróżniający się smak.

Kawę wegańską warto przyrządzać szczególnie z mlekami ze zbóż i z roślin strączkowych. Doskonałe będzie mleko sojowe, które podkreśli smak kawy, ale go nie zdominuje. Jest to również mleko bogate w białko roślinne. Uzupełnianie tego makroskładnika jest niezwykle ważne wśród wegan. Mleko sojowe przyczynia się do spożycia zbilansowanego posiłku, dlatego kawa z mlekiem sojowym do śniadania będzie w sam raz!

Jak widać weganie nie muszą rezygnować ze swojej ulubionej kawy z mlekiem. Ponadto, ze względu na ciekawe walory smakowe wiele osób, które nie są weganami, wykorzystuje mleka roślinne do sporządzenia kawy.