Różne sposoby na herbatę

Herbata to niezwykły napar, który jest przyrządzany już od 4 tys. lat. Przez wieki był on znany tylko Chińczykom, jednak z czasem moda na herbatę rozprzestrzeniła się po całym globie. W związku z tym istnieje wiele różnych zwyczajów związanych z parzeniem herbaty. Szczególnie znana jest japońska ceremonia parzenia herbaty, czyli Droga Herbaty. Często mówi się również o angielskiej five o’ clock tea, która podawana jest z mlekiem lub śmietanką. Ciekawy zwyczaj parzenia herbaty w samowarze pochodzi z Rosji, a przygotowywanie tybetańskiej czasumy z masłem i solą może zaskoczyć niejednego.
Jednak herbaty różnią się nie tylko sposobem przyrządzania, ale również rodzajem. Do najpopularniejszych należą: czarna, zielona, biała, żółta, pu-ehr (czerwona), ulung (niebieska). Każda otrzymywana jest w inny sposób i ich przygotowywanie jest odmienne.
Wersja z owocami
Jednak herbata to nie tylko napar z liści herbaty. Wyróżniamy również herbaty owocowe, czyli napar z suszu owoców bądź liści owoców. Do najbardziej rozpowszechnionych należą maliny, aronia, hibiskus, dzika róża, czarna porzeczka. Dodatkowo, coraz częściej stosuje się dodatki mające na celu nadanie herbacie odpowiedniego smaku i aromatu. Najczęściej są to rodzynki, skórka pomarańczy i kandyzowane owoce.
Herbaty owocowe (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-owocowe-c-2_10.html) są docenione ze względu na ich właściwości zdrowotne, ponieważ nie tylko posiadają właściwości przeciwutleniające, ale są również źródłem witamin i minerałów. Herbata malinowa jest często stosowana podczas przeziębienia, ponieważ wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Aronia jest znana ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, a borówki mają poprawiać wzrok i chronić wątrobę. Z kolei herbata cytrynowa obniża cholesterol i oczyszcza organizm.
Jak widać, o pozytywnych skutkach picia herbaty owocowej można mówić bardzo długo. Przy zakupie należy jednak zwracać uwagę na to, czy wybrany produkt faktycznie zawiera suszone owoce, ponieważ producenci często stosują dodatki smakowe i aromaty.