Tag: herbata

Earl Grey Tea – legenda o wybornym smaku

Herbata Earl Grey wyróżnia się zaskakującym aromatem i smakiem. Na tle innych herbat ma niezwykle intensywny i oryginalny smak. Wszystko za sprawą olejku bergamotowego. Liście czarnej herbaty połączone z olejkiem uzyskiwanym z tej odmiany pomarańczy to połączenie idealne, które zachwyci każdego smakosza napojów herbacianych.

Choć wokół powstania tego gatunku herbaty krążą dwie legendy, to najprawdopodobniej została odkryta całkowicie przypadkiem podczas transportu towarów z Chin do Europy. Tak długa podróż wymaga skutecznego zabezpieczenia liści herbaty. Do tego używano olejku bergamotowego, który uczynił z czarnej herbaty Earl Grey. Nazwa herbaty oznacza dosłownie „hrabia Grey” i powstała na cześć Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834.

Czytam dalej „Earl Grey Tea – legenda o wybornym smaku”

Herbata z mlekiem – jaka jest historia bawarki?

To, jak i gdzie powstała znana wszystkim bawarka może zaskoczyć niejednego. Nazwa wskazuje, jakoby napój pochodził z Bawarii. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ zarówno połączenie herbaty z mlekiem, jak i sama nazwa wywodzą się z Francji. Najczęściej pito bawarkę we Francji, gdzie początkowo miała nieco inną formę. Było to połączenie zielonej herbaty i śmietanki, choć wiele źródeł wskazuje, że bawarka była kompozycją mleka z samym wrzątkiem, co w Polsce przez wiele lat, aż po dziś dzień nazywane było ukropkiem.

Bavaroise w języku francuskim nazywa się herbatę osłodzoną specjalnie przygotowanym sokiem z paproci. Syrop kapillorowy powstawał z paproci niekropienia właściwego i podawany był bawarskim książętom. Natomiast określenie „bawarka” funkcjonujące w Polsce określa połączenie herbaty z mlekiem. W późniejszych latach zamiast zielonej herbaty zaczęto stosować czarną, a cały napój doprawiać dodatkami, takimi jak cytryna, sok, a nawet wino.

Czytam dalej „Herbata z mlekiem – jaka jest historia bawarki?”