Herbata
Herbata Earl Grey wyróżnia się zaskakującym aromatem i smakiem. Na tle innych herbat ma niezwykle intensywny i oryginalny smak. Wszystko za sprawą olejku bergamotowego. Liście czarnej herbaty połączone z olejkiem uzyskiwanym z tej odmiany pomarańczy to połączenie idealne, które zachwyci każdego smakosza napojów herbacianych.
Choć
wokół powstania tego gatunku herbaty krążą dwie legendy, to
najprawdopodobniej została odkryta całkowicie przypadkiem podczas
transportu towarów z Chin do Europy. Tak długa podróż wymaga
skutecznego zabezpieczenia liści herbaty. Do tego używano olejku
bergamotowego, który uczynił z czarnej herbaty Earl
Grey. Nazwa
herbaty oznacza dosłownie „hrabia Grey” i powstała na cześć
Charlesa Greya, premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834.
Czytam dalej „Earl Grey Tea – legenda o wybornym smaku”
Herbata
To, jak i gdzie powstała znana wszystkim bawarka może zaskoczyć niejednego. Nazwa wskazuje, jakoby napój pochodził z Bawarii. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ zarówno połączenie herbaty z mlekiem, jak i sama nazwa wywodzą się z Francji. Najczęściej pito bawarkę we Francji, gdzie początkowo miała nieco inną formę. Było to połączenie zielonej herbaty i śmietanki, choć wiele źródeł wskazuje, że bawarka była kompozycją mleka z samym wrzątkiem, co w Polsce przez wiele lat, aż po dziś dzień nazywane było ukropkiem.
Bavaroise
w języku francuskim
nazywa się herbatę osłodzoną specjalnie przygotowanym sokiem z
paproci. Syrop kapillorowy powstawał z paproci niekropienia
właściwego i podawany był bawarskim książętom. Natomiast
określenie „bawarka” funkcjonujące w Polsce określa połączenie
herbaty z mlekiem. W późniejszych latach zamiast zielonej herbaty
zaczęto stosować czarną, a cały napój doprawiać dodatkami,
takimi jak cytryna, sok, a nawet wino.
Czytam dalej „Herbata z mlekiem – jaka jest historia bawarki?”