Herbata z mlekiem – jaka jest historia bawarki?

To, jak i gdzie powstała znana wszystkim bawarka może zaskoczyć niejednego. Nazwa wskazuje, jakoby napój pochodził z Bawarii. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ zarówno połączenie herbaty z mlekiem, jak i sama nazwa wywodzą się z Francji. Najczęściej pito bawarkę we Francji, gdzie początkowo miała nieco inną formę. Było to połączenie zielonej herbaty i śmietanki, choć wiele źródeł wskazuje, że bawarka była kompozycją mleka z samym wrzątkiem, co w Polsce przez wiele lat, aż po dziś dzień nazywane było ukropkiem.
Bavaroise w języku francuskim nazywa się herbatę osłodzoną specjalnie przygotowanym sokiem z paproci. Syrop kapillorowy powstawał z paproci niekropienia właściwego i podawany był bawarskim książętom. Natomiast określenie „bawarka” funkcjonujące w Polsce określa połączenie herbaty z mlekiem. W późniejszych latach zamiast zielonej herbaty zaczęto stosować czarną, a cały napój doprawiać dodatkami, takimi jak cytryna, sok, a nawet wino.
Czytam dalej „Herbata z mlekiem – jaka jest historia bawarki?”