Tag: parzenie herbaty

Rytuał zaparzania herbaty

Zaparzanie herbaty sposobem na relaks

Po ciężkim dniu w pracy każdy człowiek szuka zajęcia, które sprawi mu jak największą przyjemność, generując przy tym jak najmniej stresu. I chociaż sposoby odpoczynku są wśród ludzi tak odmienne, to i tak w wielu przypadkach gdzieś na drugim planie znajduje się herbata – nieodzowny element relaksu. (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-c-2.html) A czymże innym jest dla jej miłośnika sam rytuał zaparzania, jeśli nie rozkoszą, często nawet dorównującą piciu naparu?

Odpowiednie przygotowanie

Z pozoru temat wydaje się być banalny – w końcu do zaparzenia herbaty nie wystarczy kubek, wrzątek i najważniejsze: susz? Nie do końca. Wiele rodzajów herbat wymaga specjalnej temperatury zaparzania, żeby zachowały swoje najlepsze walory smakowe, ale i również zdrowotne, jak np. zielona herbata (zaparzając ją wrzątkiem, otrzymamy cierpki napar z ograniczoną ilością witamin). Dlatego warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny lub specjalny czajnik z wbudowanym pomiarem temperatury wody. Ważnym elementem jest również sam zaparzacz do herbat – nie od dziś wiadomo, że lepszy jest susz liściasty, niż ten w „torebkach”. Po uzyskaniu odpowiedniej dla siebie mocy naparu zaparzacz pozwala oddzielić nam liście i zostawić je na następne zaparzenie, gdyż i tutaj warto wiedzieć, że wiele herbat można zaparzać więcej niż jeden raz, smakując za każdym razem inaczej, a także posiadając odmienne właściwości.

Rodzaje herbat

Herbata występuje pod różną postacią (najpopularniejsza czarna, zielona, biała, czerwona), każda inaczej smakuje, każda posiada charakterystyczne dla siebie właściwości. Mocna czarna herbata pobudza lepiej niż kawa, polecana jest również dla osób mających problemy z niskim ciśnieniem. Herbata zielona dodaje energii, jednocześnie bardzo pozytywnie wpływając na zdrowie człowieka – regularne jej spożywanie podnosi odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Herbata czerwona polecana jest przy odchudzaniu. Natomiast biała obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stężenie złego cholesterolu.

Każda inaczej smakuje, każda jest inna, pewnym jest natomiast, że każdy znajdzie jakąś dla siebie.

Współpraca: Czas na Herbatę