Tag: rooibos

Herbaciane fakty w które nie uwierzysz — herbata Rooibos

Herbata czerwona wśród miłośników herbaty nazywana jest w tradycyjny sposób Rooibos, ponieważ pochodzi z regionu Cedarburg, czyli zachodnich wybrzeży Afryki Południowej. W medycynie tradycyjnej Rooibos uważana jest za herbatę o wielu dobroczynnych właściwościach leczniczych. Czerwona herbata pomaga między innymi na bezsenność oraz ma działanie kojące i uspokajające. Dodatkowo dzięki dużej zawartości antyoksydantów i substancji odżywczych zdobyła ogromną popularność zarówno na południu Afryki, jak i w całej Europie, Azji oraz Ameryce. Herbatę Rooibos charakteryzuje również jedna bardzo ważna cecha — nie posiada kofeiny, a tym samym jest fantastyczną alternatywą dla osób, które nie mogą przyjmować substancji pobudzających.

  • Wzrost roślin na plantacjach czerwonej herbaty jest wysoce uzależniony od tego, jak intensywne będą opady deszczu w afrykańskim sezonie zimowym. Dzięki dużej ilości wody nawadniającej i użyźniającej glebę Rooibos może wypuścić witki, na których w późniejszym jesiennym czasie rozkwitną drobne żółte kwiatki zawierające po jednym nasionie czerwonej herbaty.
  • Herbata Rooibos posiada bardzo niską zawartość tanin oraz wysoką zawartość antyoksydantów, dzięki czemu działa dobroczynnie na zdrowie i jest wykorzystywana w medycynie naturalnej.
  • Zastosowanie gastronomiczne czerwonej herbaty jest naprawdę szerokie — Rooibos może być wykorzystywana nie tylko jako napar ale również w formie herbacianego latte, herbaty mrożonej, ponczu, a nawet koktajlu.
  • Herbata Rooibos hodowana jest na plantacjach w taki sposób, jak wszystkie klasyczne herbaty, jednakże w procesie suszenia ziaren wykorzystywane są takie same metody obróbki, jak w przypadku ziół. Właśnie dlatego czerwona herbata uzyskuje fantastyczny czerwono-brązowy kolor.
  • Jedną z najważniejszych medycznych właściwości herbaty Rooibos jest to, że pomaga ona zwalczyć sezonowe reakcje alergiczne, takie jak dolegliwości związane z alergią na pylące trawy. Czerwona herbata jest idealnym napojem, którym można cieszyć się oglądając spadające liście lub kwitnące kwiaty.
  • Herbata Rooibos znana była w Europie już w XVIII wieku, kiedy to szwedzki botanik Carl Thunberg jako pierwszy sporządził dokładny opis rośliny.
  • Czerwona herbata może być słodzona za pomocą cukru, jednak najpopularniejszą metodą słodzenia, która umożliwia wydobycie jej prawdziwego smaku i aromatu jest słodzenie za pomocą miodu i dodanie odrobiny cytryny.
  • Dłuższy czas parzenia herbaty jest równoznaczny z jej lepszym smakiem i aromatem, dlatego parząc czerwoną herbatę warto pozostawić ją na minimum 5 minut, aby z liści mogły wydobyć się jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne walory smakowe.