W jaki sposób parzyć kawę po turecku?

Osoby, które lubią mocną i intensywna w smaku kawę, z pewnością pokochają ten sposób przygotowywania napoju. Kawa po turecku całkowicie różni się od tradycyjnie przyrządzanych kaw. Ponadto, po dodaniu odpowiednich przypraw, może zyskać wyjątkowy, korzenny aromat i smak. Warto przygotować się na swoistego rodzaju rytuał, który wymaga czasu i cierpliwości. Brak pośpiechu pozwoli uzyskać niezapomniany smak.
Wskazuje się na XV wiek jako początek parzenia kawy po turecku. D tej pory w niektórych regionach Turcji sposób ten nie zmienił się, a kawa powstaje według receptury odziedziczonej po przodkach. Jest to element kultury i stylu życia Turków. Słodka i aromatyczna kawa zaskakuje nie tylko podróżników, ale ludzi na całym świecie. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie korzystał z tego przepisu częściej.

Przygotowanie kawy po turecku wymaga spełnienia kilku ważnych zasad. Kawa przygotowywana w ten sposób nie jest zalewana gorącą wodą, jak to jest w polskim zwyczaju. Wręcz przeciwnie, woda musi być bardzo zimna. Ale zacznijmy od początku. Napój przyrządzany jest w specjalnym naczyniu, które nazywa się tygielkiem. Przypomina ono dzbanuszek z długa rączka i wygodnym „dzióbkiem” do przelewania kawy. Przez kilkaset lat używane były wyłącznie miedziane tygielki, obecnie najpopularniejsze są stalowe i emaliowane. Najczęściej wybiera się tygielki ze stali nierdzewnej, która jest nie tylko niezwykle trwała, ale też doskonale się prezentuje.
Warto zaopatrzyć się również w młynek do kawy. Istotne jest, by ziarna były świeżo i drobno zmielone. Przepis na kawę po turecku jest niezwykle prosty. Mieloną kawę i cukier należy wsypać do tygielka, dodać przyprawy korzenne i zalać zimną wodą. Naczynie postawić na małym ogniu, poczekać aż pojawi się piana, następnie zdjąć z palnika i poczekać aż piana opadnie. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, nie mieszać napoju. Kawa po turecku najlepiej smakuje na gorąco, przelana z tygielka prosto do niewielkich filiżanek.